Про підсумки освітнього процесу в 2017-2018 н.р. та пріоритетні напрямки діяльності школи на 2018- 2019 н.р.

31 серпня 2018 р.   

        На порозі новий навчальний рік. 1 вересня за учнівські парти сядуть ті, які через 12 років стануть першими випускниками Нової української школи – людьми мобільними, комунікативними, винахідливими, кмітливими, здатними приймати самостійно рішення і нести за них відповідальність, з лідерськими навичками, з глибокими базовими знаннями, з володінням іноземними мовами, що дасть можливість спілкуватися зі своїми ровесниками у світовій спільноті

Особливістю Нової української школи, з- поміж іншого,  є організація такого освітнього середовища, що сприятиме вільному розвитку творчості дитини. З цією метою змінюються просторове предметне оточення, програми та засоби навчання.

    В Новій українській школі зросте частка проектної, командної, групової діяльності в педагогічному процесі. Відповідно урізноманітняться   варіанти навчального простору у класі. Крім класичних варіантів , ми матимемо можливість використовувати мобільні робочі місця, які легко трансформувати для групової роботи.

Навчальна діяльність для учня має стати радістю,  тому повинна  бути така організація праці дитини, за якої вона стане активними учасником процесу засвоєння знань: тоді пізнавальний інтерес і задоволення від процесу та результату навчання дасть їй моральний, психологічний комфорт, розуміння особистого успіху.  На сьогодні ми маємо всю нормативну базу з модернізації змісту початкової освіти.

Учня нової школи може творити лише новий учитель, який повинен стати агентом змін. Українська школа буде успішною, якщо  в ній працюватиме успішний педагог. До дітей має прийти людина -лідер, яка може вести за собою, яка любить свій предмет, фахово  його викладає. Ми впевнені, що підготовлені до роботи в умовах Нової української школи   вчителі початкових класів і  англійської мови, які з 1 вересня навчатимуть першокласників, є саме такими.

 Тому сьогодні ми маємо дати оцінку змісту роботи школи в   минулому 2017- 2018  навчальному році, визначити проблемні моменти та поставити нові завдання на шляху творення Нової української школи.

Богородчанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 протягом 2017-2018 н.р. працювала над вирішенням освітньо-виховних завдань, визначених Законом «Про освіту», нормативно- правовими документами МОН України, – забезпечення якісної і доступної освіти для всіх дітей шкільного віку мікрорайону школи, а також розв‘язувала визначені школою педагогічні та методичні  проблеми і  запити здобувачів освіти, що допомагали якнайповніше забезпечити реалізацію загальнодержавних завдань у галузі освіти, а саме:

- Орієнтація навчально-виховного процесу на реалізацію діяльнісного та компетентнісного підходу в процесі впровадження Державних стандартів загальної середньої освіти.

- Формування духовно-моральної компетентної особистості на основі ціннісних орієнтирів через самопізнання, самовиховання, саморозвиток і самовизначення.    Складовими частинами цієї теми були:

У навчанні:

-  реалізація принципу наступності у розвитку дошкільної, загальної освіти у зв’язку із запровадженням Державних стандартів початкової та базової загальної середньої освіти;

- посилення здоров’язберігаючого аспекту навчально-виховного процесу шляхом  активного використання певних технологій;

-  управління результатами та якістю навчання;-  удосконалення системи роботи з обдарованим учнями;

- диференціації навчання шляхом проведення якісної допрофільної підготовки

У вихованні:

-  розвиток системи позакласної роботи;

-  виховання потреби здорового способу життя;

- педагогічна підтримка духовного, морального зростання школярів;

-  оптимізація співпраці педагогів та батьків школи;

-  управління процесом соціалізації учнів;

- розвиток активної  пізнавальної діяльності учнів у позаурочний час;

- соціальний захист та створення оптимальних умов навчання обдарованої молоді;

-розвиток елементів державно-громадського управління;

-орієнтація виховної діяльності навчального закладу на реалізацію  національно-патріотичної складової у відповідності з Концепцією національно- патріотичного виховання» та програмою «Основні орієнтири виховання учнів 1-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів України»;

-оптимізація діяльності щодо попередження правопорушень,негативних проявів у молодіжному середовищі;

-активізація правового виховання;

-розвиток фізкультурно-оздоровчого шкільного комплексу.

В управлінні: 

-оптиматизація методичної роботи школи;

-створення оптимальних умов для здійснення педагогічними працівниками результативної самоосвітньої діяльності;

-підвищення  рівня підготовки та проведення колективних форм роботи з метою подальшого вдосконалення дидактичної компетентності вчителів;

-сприяння підвищенню загального рівня ІКТ-компетентності педагогів; активному впровадженню інноваційних технологій, спрямованих на розвиток особистості дитини та розкриття її інтелектуальних та творчих здібностей;

-створення умов для педагогів-початківців з метою адаптації до навчально-виховного процесу.

З метою реалізації  пріоритетів і створення цілісної системи розвитку  школи на перспективу педколектив працював за змістом  Комплексної програми розвитку школи – «школи розвитку та самовизначення особистості» та цільових програм «Вчись вчитися», «Будьмо здорові» та «Знайди себе» на 2011 -2016 рр., пролонгованої   на  2016-2018 рр.

   Виконанню цих завдань був підпорядкований весь зміст навчально-виховної  та методичної роботи з школярами та педагогічними працівниками.

   Дирекція школи координувала цю роботу, здійснювала управлінські заходи для оновлення змісту викладання навчальних предметів, позакласної навчальну та виховної  роботи, системи загальноосвітніх навчально-виховних масових заходів, проведення методичних декад та атестацію педпрацівників, роботу з батьківською громадськістю  та участь у позашкільних масових заходах (Всеукраїнських предметних олімпіадах, конкурсах, оглядах  учнівської художньої творчості).

   Належною для реалізації освітніх проблем була навчально- матеріальна база викладання більшості навчальних дисциплін, в т.ч. 7 мультимедійних комплексів, 12 ноутбуків для роботи вчителів , 30 нетбуків   та 31 персональний комп»ютер для учнів, три комп»ютерні класи , в т.ч. 1 для молодшої школи. Це дало добру можливість  якісно організувати освітній процес, модернізувати методичне забезпечення уроку.

   Протягом 2017- 2018 н.р. в школі навчалося  552 учні з середньою  наповненістю 25 учнів. Перевищували середній показник наповнюваності 1А,Б, 2А,Б, 4 А,Б, 7А,Б  класи.

    За соціальним паспортом школи  в 2017- 2018 н.р. у  школі навчалося 92 дітей з багатодітних сімей й 41 – з малозабезпечених. 1 уч., позбавлена батьківського піклування. 6  дітей- півсиріт. 8 дітей- інвалідів, 1 уч., що належать до постраждалих внаслідок Чорнобильської АЕС ,4 дітей , які опинилися в кризових життєвих обставинах, 8 учнів – дітей учасників АТО  та 2 дітей –переселенців. За рівнем девіантност і поведінки  2 учнів знаходились на  внутрішкільному обліку та 5 дітей в групі ризику. Ці учні були під постійною увагою  та сприянням  дирекції школи, психологічної служби  та класних керівників.

      В результаті систематичної цілеспрямованої роботи та в співпраці з батьківською громадськістю педагогічний і учнівський колективи домоглися належних успіхів. З числа 25 випускників 11-го класу  2 учнів були нагороджені золотою медаллю, та 2 – срібною медаллю, підтвердивши рівень навчальних досягнень на ДПА-ЗНО. 96% випускників  продовжують  навчання у вищих навчальних закладах ІІІ-IV рівнів  акредитації, в т. ч. 40%   за державним замовленням. Один випускник продовжить навчання в духовній академії.

    З 36 випускників 9-х класів  за високі навчальні досягнення свідоцтва з відзнакою одержали 8 учнів. Середню освіту здобувають всі, з них 1  через навчання в 10 класі загальноосвітніх шкіл, 13 вип. у коледжах, 3 - у ВПУ , 1 в Богородчанському  професійно- будівельному ліцеї, 1 уч. –  у заочній школі, 1 уч. виїхав за межі України .

    На виконання річного плану роботи школи, перспективного плану шкільних моніторингових досліджень та з метою отримання об’єктивної інформації про рівень навчальних досягнень учнів  протягом навчального року двічі було проведено моніторинги рівня навченості учнів 3-11 класів з основ наук за результатами підсумкових (річних) контрольних робіт та моніторингові дослідження в грудні 2017  та травні 2018року з  окремих   предметів.     .

    Основною метою було виявлення рівня навчальних досягнень та якості знань учнів, кількості дітей, які мають початковий рівень навчальних досягнень для визначення завдань подальшої роботи в цьому напрямі.

       Під час моніторингового дослідження виявлено такі показники:

Всього учнів,   які підляга  підлягають атестації

Рівень досягне

10-12 балів

Рівень досягне

7-9 балів

Рівень досягне

4-6 балів

Рівень досягне

1-3 бали

1-2класи

(вербальне оцінюва           оцінювання)

436 – І семестр

78уч.-18%

224-51%

122- 28%

12-3%

118 учнів

438 – за рік

84уч.-21%

218-49,4%

129 -28%

7- 1,6%

118 учнів

Серед початкових класів найбільшу кількість учнів з високим рівнем навчальних досягнень мають 3-АБВкл.(7,8,6 учнів вчит.Писклинець Г.М., Мариневич Н.О., Барложецька Н.М.),4-АБкл.(5,7учнів відповідно, вчит.Пронь Н.М., Карабінович Н.М.);

серед  5-9 класів :

5-Акл. – 7учнів ( кл. кер Паславська У.Т.) 6-АБ кл.-5 та 6  ( кл. кер .Журавська Л.М., Косович М.В.); 7-АБкл. – 5 та 4 ( кл. керСабунчак Н.В., Лапкео Р.М.); 8-Б кл. – 7 уч. (кл. кер. Стефуняк Н,М.) та 9-Бкл.- 5 учнів (кл. кер. Дутчак О.В.); серед 10-11кл. – 10-Акл.-7 учнів ( кл. кер. Янків І.І.).  Найвищий відсоток рівня якості успішності мають такі класні колективи:

    -початкові класи: 3-В та 4-А;

     -середніх класів: 5-А,6-А, 7-Б,8-Б,9-Б;

     -старших класів: 10-АБкласи.

   Порівняно з минулим навчальним роком за підсумками 2017- 2018 навчального року спостерігається тенденція зменшення показника рівня якості знань учнів 5-Б ( з 69,5% до 54,2%) ,   7-А кл.( з 59% до 50%), 8-А( з 71% до 25% відповідно).

 У 5-Б класі 2 учнів  мають початковий рівень навчальних досягнень ( Тимофійчук О. та Фіртась А. ),  у 6-Бкл.-2 учні (Макар В.та Стефурин Д. ),у 7-Акл.-1 учень (Капущак В. ),  у 8-А кл. – 2 учні (Климович В. та Цьомко Д.).

      Аналіз рівня навчальних досягнень учнів за річним оцінюванням та карток моніторингу рівня навченості учнів показав , що високих результатів з української мови досягли такі вчителі у відповідних класах:

  Дутчак О.В. – у 7-Б (43%) та 9-Б (44%);

   Попович С.В. – у 11кл. (36%);

    Павлушинська Л.І. – у 9-А (40%);

     Янків І.І. – 10-А (50%);

з української літератури :

   Дутчак О.В. – у 5-А (52%) та 9-Б (50%),

    Попович С.В. - у 11кл. (32%

    Битківська У.М.- у   7-А- (64%),8-А кл.(75 %),7-Б( 82%);

            Павлушинська Л.І. – у 8-Б (52%);

     Янків І.І. – у 10-Акл. (60%);

з зарубіжної літератури :

   Малеш Т.В. – у 9-Б (50%), 10-АБ ( 70% та 53%), 11кл.(72%),

з англійської мови :

  Лапко Р.М. –у 9-Б (56,3%),

з історії України та всесвітньої історії:

     Чуприна Л.П. – у 9-Б (55%),

     Кіпещук Л.С. – у 9-Б  (62%),

     Левицька О.І. – у 10-АБ (50% та 45%);

з правознавства:

     Чуприна Л.П.- 9-АБ (55% та 60%),

      Левицька О.І. – 10-АБ ( по 60%);

З математики:

     Кочкодан Г.М. – у 9-Б кл.- 44% (алгебра),

     Деревянко Л.В. – 10-Акл. -45% алгебра та 50% геометрія;

     Огерук М.В. – у 8-Б кл. – 57% алгебра та 52% геометрія;

З інформатики:

     Барабаш М.Б. – 10-Б кл. -90%;

     Багрій Т.В. – 10-А – 90%, 9-А – 80%;

     Косович М.В. – 7-Б -86%, 8-Б -83%; 10-АБ -80% та 78%, 11кл. – 85%;

З хімії :

     Кльоцко Н.М. – у 11кл. -60%, у 10-АБ – 50% та 63%.

З біології :

     Іванюк В.М. – у 11 кл. – 48%;

З географії:

     Дерев’янко Н.В- 8-Б -52%. 9-Б -62%, 10-А -60%, 10-Б -80%.

   Однак окремі класні колективи мають значну  частину учнів ,навчальні досягнення яких    мають середній рівень:

5-Бкл. – 33% з математики,( вчитель Деревянко Л.В.);

6-Б кл.- 36% з математики,( вчитель Кочкодан Г.М.);

6-Б кл.- 32%  з українськоЇ мови(вчитель Попович С.В.);

7-А кл. – по 42% учнів з алгебри та геометрії( вчитель Деревянко Л.В.)

7-А кл. -43% з англійської мови ( вчитель Лапко Р.М.);

8- А кл. – 54% та 63% з алгебри та геометрії(вчитель Огерук М.В.);

  8-А-50% (середній рівень) та 8%(початковай рівень) з історії (вчитель Чуприна Л.П. ).

    Добрих результатів домоглися учні  на предметних олімпіадах з окремих навчальних дисциплін і посіли ІІ місце  в ІІ етапі  : 43 призових місця та   6 переможців ІІІ етапу Всеукраїнських предметних олімпіад серед шкіл району.  Найкраще виступили на олімпіадах  учні з англійської мови (6)математики (7,біології та екологіх (4+2), географії(5), укр. мови та літ. (4),   фізики (3), історії та правознавства  (3+2), з хімії та трудового навчання ( по 2), Інформатики (1) призові  місця.  З предметів худ.-естет. циклу - 7-А Рибчинська С. та з предметів варіативної складової навчального плану-  християнської етики -4 учні.

     Переможцями на обласному рівні стали учні : 9-Б кл.Глуханюк Д. – (англ. мова  та географія), 10-А кл. Струтинська Л.(англ. мова), 8-Б кл. Друк О. (інформатика), 10-Б кл. Левицький М.,10 кл.,(правознавство), 10 –А кл.Лелик А. (екологія)),яких підготували вчителі Лапко Р.М.Дерев»янко Н.В.Лобода І.М., Багрій Т.В.Малдрик Н.Я., Левицька  О.І. Протягом двох останніх років не беруть участі в олімпіадах учні з предметів астрономії  та економіки.

  Тому робота з обдарованими дітьми з окремих навчальних дисциплін  потребує серйознішої уваги. Тут свою роль мали би виконувати навчальні кабінети, в планах яких передбачається консультаційна та індивідуальна робота, однак часом вона залишається лише на папері.      

  Адміністрація школи тримала на контролі хід підготовки та проходження учнями 4-х , 9-х та 11 кл. ДПА.

   Як свідчить порівняльний аналіз  результатів річного оцінювання, аналогічних контрольних робіт та  ДПА, в 4-х  класах вони переважно збігаються з укр.. мови та невеликі відхилення – з математики. 

   Аналіз результатів ДПА аналогічних контрольних робіт та річного оцінювання в 9-х класах свідчить, що учитель  Кочкодан Г.М. об’єктивно оцінює навчальні досягнення учнів, тому бали, виставлені в ході атестації, в основному збігаються з річними або вищі на 1 бал ( 50% відповідні та 50% вищі на 1 бал у 9-А кл. з математики, 44% ті ж самі у 9-Б кл. та в 56% робіт різниця у 1 бал).   Результати ДПА з   української мови у 9-Б класі (вчитель Дутчак О.В.) в усіх учнів вищі на 1 бал порівняно з річним оцінюванням , але співпадають з оцінками за диктант у ІІ семестрі.

Результати ДПА в учнів 9-А класу з української мови  ( вчит. Павлушинська Л.І,) значно розбіжні з оцінюванням диктанту у ІІ семестрі : 61% робіт вищі на 1-3 бали .

    Результати ДПА з історії України у 9-А кл. у 72% учнів аналогічні з річним  ( вч. Кіпещук Л.І.) та в  порівнянні з результатами аналогічних контрольних суттєво відрізняються (50 %  відповідно не співпадають); результати ДПА з історії України в 9-Б кл. – відповідність 62% ( вч. Чуприна Л.П.).

   Належно проявили свої  знання випускники 11 класу на ДПА-ЗНО. Про результативність  ЗНО свідчить вступ  значної частини учнів за державним    замовленням у вищі навчальні заклади, що , в свою чергу, вказує на якість одержаних знань.

Найвищий показник на ДПА забезпечили предмети :

- укр. мова  - 9 учнів із 25 склали на високому рівні, 9– на достатньому, 7- на середньому;

- як ДПА історію України складало 18 учнів :  5 учнів склали тести  на    високому  рівні , на достатньому - 8 ,  5 учнів – на середньому рівні;

 - англ.  мову як ДПА здавало 7 учнів , з них: 3 учні склали на високий рівень, 3 учні – на достатній, 1 уч. – на  початковий рівень;     

   - біологію здавали 5 учнів,, з них 3 учні – на високий рівень,  2–  на достатній.  Найслабше випускники склали географію: з 10 учнів , що сула дали  ДПА, 1 учень- на високий,  3- на достатній  5 - на середній рівень і 1 – початковий рівень ;

- фізика -  2  учні склали  ДПА на достатньому рівні.

     Проте  порівняльний аналіз результатів ДПА та річних оцінок учнів засвідчує такі показники :  учителі  Іванюк В.М.( 80% відповідності)., Попович С.В. ( 72% ) об’єктивно оцінюють навчальні досягнення учнів, достатньо працювали над підготовкою учнів до  проходження  атестації , тому бали, виставлені в ході атестації, в основному , збігаються з річними . Результати ДПА з англійської мови (вч. Паславська У.Т.) , історії України ( Чуприна Л.П.), математики ( Дерев’янко Л.В.), географії (Дерев’янко Н.В.) , фізики ( Турчин А.Ю.)  суттєво відрізняються.

   Це свідчить про недотримання норм Критеріїв оцінювання навчальних досягнень або лібералізм у вимогах до учнів.

  Дирекція школи належну увагу приділяла контролю за відвідуванням учнями школи навчальних занять, так як часті пропуски знижують рівень систематичності знань і появі прогалини у навчанні. Найкращі показники з відвідування , як і в попередніх роках, були в переважаючій більшості початкових класів, 6-А (кл.кер. Журавська Л.М.), 9-Б ( кл. кер. Дутчак О.В.) У 6-Б кл. 10- Б кл. показники відвідуваності складали відповідно 85% та 88%.

    Тому в 2018- 2019 н.р. серед пріоритетних завдань слід визначити :

 -оновлення змісту освітнього процесу,забезпечення  його спрямованості на реалізацію комплексного підходу до формування ключових та предметних компетентностей, визначених Законом України  «Про освіту»;

 - розвитк  умінь і навичок особистості, застосування на практиці здобутих знань з різних навчальних предметів;

- формування  навиків колективної діяльності та самоосвіти ;

- дотримання державних вимог до рівня загальноосвітньої підготовки здобувачів освіти, дотримання педагогами норм Критеріїв оцінювання навчальних досягнень .

       Виховна   робота в школі здійснювалася відповідно до чинних нормативних документів, зокрема законів України «про освіту». «Про загальну середню освіту», Концепції національно- патріотичного виховання дітей та молоді , «Національної доктрини розвитку освіти  до 2021 р.» Концепції «Сім»я і родинне виховання» та ін. і була спрямована на формування  ключових , базових цінностей , в основі яких Бог , Україна , родина, Робота в учнівських колективах  ґрунтувалася на основі Програми «Основні орієнтири виховання учнів…»    

          Модель виховної системи школи «Пізнай себе – знайди себе» акумулювала в собі  мету, завдання та напрямки роботи класних колективів, класних керівників, дитячих   організацій та школи в цілому.          Працюючи над науково-методичною проблемою «Формування патріотично спрямованої  духовно-моральної компетентної особистості на основі ціннісних орієнтирів через самопізнання, самовираження, саморозвиток і самовизначення школяра» педагогічний колектив  проводив цілеспрямовану і належно сплановану та скоординовану роботу у співпраці не лише з заступником директора з виховної роботи, Малеш Т.В., але й тісно співпрацював з службами у справах дітей  та молоді РДА, центром зайнятості , КМСД, волонтерськими організаціями, школою поліції, ІФТУНГ, ПНУ ім.В.Стефаника та іншими навчальними закладами (у плані профорієнтації школярів та ін.. державними та громадськими організаціями, що допомагали школі у формуванні в учнівської молоді  переконань та ціннісного ставлення до особи і держави, до себе відновленню історичної правди про тривалі державницькі традиції України, Беручи активну участь в благодійних акціях по збору необхідних речей для воїнів АТО,  учні школи  разом з батьками демонстрували приклади дієвого патріотизму і долучення до вирішення проблем держави і  сприяла формуванню  національної свідомості, правової культури, християнської етики і моралі, реалізацію індивідуальності дитини, її природних задатків  та нахилів, підготовку до свідомого вибору місця в житті, формування активної громадянської позиції. Зусилля педагогічного колективу були зосереджені  на реалізації основних  завдань, , які відображені   в річному плані роботи школи на 2017-2018 н.р.  та цільових програмах «Знайди себе», «Вчись вчитися», «Будьмо здорові», проекті «Від здібностей – до успіху!».         

       Питання стану організації  виховної  роботи було предметом обговорення на засіданнях методичного об’єднання класних керівників, зокрема  про підсумки виховної роботи у 2016-2017 н.р. та визначення пріоритетних напрямків та завдань  виховної роботи у 2017-2018 н.р , нарадах при директорові («Про вивчення Правил вуличного руху на уроках та в позакласній роботі» , «Про залучення школярів до гурткової роботи», «Про підготовку до урочистого відкриття гри «Сокіл»(«Джура»),» про проведення загальношкільних учнівських зборів та вибори голови учнівського самоврядування», про участь учнів школи в різноманітних конкурсах, акціях, експедиціях, про роботу учнівського самоврядування, про підготовку до огляду-конкурсу учнівської художньої самодіяльності, про підготовку до тижня безпеки життєдіяльності,  про підготовку та проведення тематичних тижнів і загальношкільних заходів);оперативних та інструкційно-методичних нарадах.  Питання співпраці класних керівників з психологічною службою школи обговорювалося на  засіданнях педагогічної ради про роботу психологічної служби  школи в забезпеченні особистісного розвитку школярів(листопад 2017 р.), про роботу групи продовженого дня та роботу шкільної бібліотеки (лютий 2018 р.); узагальнювалося наказами: «Про    формування     ціннісного  ставлення особистості    до культури  та мистецтва , стан    навчання та  виховання учнів    на предметах  художньо-естетичного    циклу» (березень 2018 р.) , «Про результати поточного моніторингу рівня вихованості за І семестр 2017-2018 н.р.» , «Про підсумки виховної роботи у І семестрі 2017-2018 н.р.» (січень 2018 р.), «Про підсумки моніторингу рівня вихованості у 2017-2018 н.р.» (червень 2018 р.). Моніторинг виховної системи школи за три останні роки  було представлено учасникам постійно діючого семінару заступників директорів з навчально-виховної та виховної роботи у рамках розкриття теми   семінару на базі школи : «Реалізація інтегрованих змістових ліній в системі навчально-виховної роботи школи» (грудень 2017 р.)  .               Класні керівники здійснювали виховну роботу за пріоритетними напрямками,формуючи у вихованців ціннісні ставлення до держави і суспільства, до людей, до себе, до природи, праці та мистецтва,  педагоги школи здійснювали  пошук і впроваджували  новітні технології у процес виховної діяльності з учнями , зокрема через використання інформаційно-комунікативних  та інноваційних  технологій для формування компетентностей, у рамках методичних декад презентували новизну у проведенні виховної роботи , спрямовану на   кращу результативність, залучали  до співпраці батьків, представників громадськості.

     З метою реалізації проекту «Від здібностей – до успіху!» щодо виявлення та розвитку здібностей та нахилів учнів було проведено відповідну діагностику, сформовано мережу спортивних секцій (волейбол),   гуртків військово-патріотичного напряму («Школа безпеки», «Юний стрілець», «Влучний стрілець»,гурток козацько-лицарського виховання «Джура», «Туристське багатоборство»),   гуртків художньо-естетичного циклу ( вокальний гурток, гурток бісероплетіння, «Дизайн одягу», «Художня обробка деревини», «Образотворче мистецтво» вокальний гурток «Співаночка» для молодших школярів, ляльковий театр), проведено паспортизацію шкільних гуртків. Як свідчить аналіз позаурочної зайнятості, загальний відсоток учнів, охоплених гуртковою діяльністю(в межах школи 12 гуртків і поза нею)  складає понад 70 %, при цьому не враховувались дані про1-й та  11 клас. До роботи тільки у шкільних гуртках було залучено 210 дітей, що складає понад 45%  без урахування учнів 1-их та 11-их класів. Проте потенціал учнівського колективу дозволяє ефективно працювати хоровому, танцювальному та ін. гурткам.

      Головною тенденцією виховного процесу у 2017-2018 н.р.  в школі була реалізація  цілісної моделі виховної системи « Школи розвитку та самовизначення особистост» на основі громадянських та загальнолюдських цінностей. Особлива увага зверталася на створення відповідних психолого-педагогічних умов у школі, які сприяли самопізнанню та самовизначенню учнів, організації навчально-виховної, позаурочної та позакласної роботи,  активізацію діяльності  шкільного  учнівського самоврядування,  взаємодію з батьками.

           Основою виховного процесу було формування у дітей системи ціннісного ставлення до соціального і природного довкілля, оскільки в сучасних умовах розвитку виховний процес у школі передбачає гармонійне поєднання інтересів учасників виховного процесу: вихованця, котрий прагне вільного саморозвитку і збереження своєї індивідуальності; суспільства, зусилля якого спрямовуються на моральний саморозвиток особистості; держави, зацікавленої у тому, щоб діти зростали громадянами- патріотами, здатними забезпечити країні гідне місце у цивілізованому світі.  При цьому значне місце відводиться вибору особистістю системи життєвих цінностей, формуванню власних мотивів діяльності, визначенню інтересів, розвитку організаторських здібностей, які забезпечили б самоствердження молодої людини.  Тому  учні ініціювали та спільно з педагогами та класними керівниками мали можливість втілити цікаві проекти та справи. Майже усі позаурочні та позакласні заходи  з учнями у 2017-2018 н.р. були спрямовані власне на перетворення школяра  із об’єкта на суб’єкт виховного процесу.

            2017-2018 н.р. здійснювалася серйозна робота щодо сприяння формуванню у школярів навиків здорового способу життя та здоровязберігаючих компетентностей через просвітницьку, класно- урочну, позакласну та спортивно-оздоровчу роботу (на виконання цільової програми «Будьмо здорові»).Висока результативність виступів шкільних спортивних команд  з різних видів спорту свідчить ,найперше , про зацікавленість учнів до занять спортом. Ефективно впроваджувалися нові форми, зокрема квести. У рамках забезпечення умов для безпечного перебування учнів у школі, збереження їх фізичного та психічного здоров’я ефективно проводилася антибулінгова  кампанія.

    Але, водночас,  не позбулись ми тенденції активного залучення одних і тих же учнів до різнопланових заходів, а в той же час інші, менш вправні  чи спритні  опиняються незатребуваними, не мають змоги реалізувати себе без бажаної педагогічної підтримки.

     Змістовно організована, наповнена новим змістом та формами  робота педагогічного колективу, психологічної служби , шкільної бібліотеки, керівників шкільних гуртків  по формуванню ціннісних ставлень особистості дала хороші результати  у рівні вихованості наших учнів.      Як показує аналіз результатів моніторингу вихованості по школі за ІІ семестр , показник  високого рівня вихованості складає 63,25% (на 0, 85% вище, ніж у І семестрі)  від загальної кількості дітей 2—11 класів, Достатній рівень вихованості визначено у 32,9% учнів  2-11класів, що на 0, 4 % менше , аніж у І семестрі .

           Загалом  майже  96,15  % учнів школи  показують високий та достатній  рівень вихованості. Число учнів з середнім  рівнем  вихованості складає 3,85% від загальної кількості по школі. ,серед яких є учні з нестійкою позитивною поведінкою, однак тільки за окремими критеріями (ціннісне ставлення до праці- Сем’янів Влад,уч.7-бкл.,  Климович В,уч.8-а кл.) 

     Відсоток рівня вихованості учнів класах  перевищує  82 (додано показники високого та достатнього рівнів), що тільки на 5% менше , ніж найнижчий показник у 2016-2017 н.р.,  а в більшості класів становить 100 . Як свідчить аналіз підсумкового моніторингу, найвищий результат рівня вихованості (100%) демонструють учні 2-а кл.(кл.кер Іванишин В.В.), 2-б кл(кл.кер. Данів С.М.), 5-б кл.(кл.кер.Кіпешук Л.С), 6-а кл.(кл.кер Журавська Л.М.), 5-б кл.(Косович М.В.), 7-а кл.(кл.кер. Сабунчак Н.В.), 7-б кл.(кл.кер. Лапко Р.М.), 8-а кл (кл.кер. Попович С.В.), 8-б кл.(кл.кер. Стефуняк Н.М.), 9-а кл.(кл.кер.Павлушинська Л.І.), 10-ті класи (кл.кер. Янків І.І., Дерев’янко Н.В.), 11 кл.(кл.кер. Дерев’янко Л.В.). Високі показники достатнього та високого рівня вихованості (сумарно) визначені у інших класах, зокрема 96% у 5-а  кл.(кл.кер Паславська У.Т.), у 3-б кл.(кл.кер. Мариневич Н.О.),  95 % у 3-а кл. (кл. кер. Писклинець Г.М.), 92% у 6-б кл. (кл.кер.Косович ), 88% у 9-б кл.( кл.кер.Дутчак О.В.) , 84 % та 82% у 3-в кл.(кл.кер. Герин Н.І.) та у 4-а (кл.кер .Пронь Н.М.)  Тому відповідно лише від 4 до 18 % учнів у окремих класах  мають середній рівень вихованості, і не визначено жодного учня, у якого б переважав низький рівень вихованості, що стало хорошим поступом два останні роки. Вагомим підтвердженням цьому є відсутність правопорушень серед школярів вже багато років поспіль  не лише у школі, оле й в суспільному житті.

    Попри ряд позитивних починань, ще потребує удосконалення робота в напрямі формування ціннісного ставлення до себе  (особливо для вікової групи старших підлітків) , до праці (дуже важливо), до мистецтва, реалізації лідерських та організаторських задатків в системі діяльності дитячих об’єднань та  учнівського самоврядування,  створення умов та розширення можливостей для реалізації здібностей та обдарувань  школярів.                                     

     Взявши до уваги  Лист МОН України «Про деякі питання щодо організації в закладах освіти виховної роботи щодо безпеки й благополуччя дитини у  2018-2019 н.р.», наказ   управління освіти,молоді та спорту Богородчанської РДА від 14.08.2018  року № 174 «Про підсумки виховної роботи за 2017-2018  навчальний рік та завдання на 2018-2019 н.р.», керуючись нормативно – правовою базою освітнього процесу , враховуючи вимоги НУШ  та  вказані вище упущення у виховній роботі,   у 2018-2019н.р. школа працюватиме   над оновленою виховною проблемою «Формування ціннісних ставлень особистості у наскрізному процесі виховання на основі партнерства усіх суб’єктів освітнього процесу» і відповідно сформульованими завданнями , зокрема, серед  пріоритетних формування цінностей Особистості-Інноватора-Патріота, розвиток емоційного інтелекту,  активізація діяльності учнівського самоврядування через впровадження нового змісту і цікавих форм роботи, удосконалення системи педагогізації батьків та поглиблення партнерства  сім’ї та школи, профілактика різного роду залежностей  та шкідливих звичок серед школярів, формування демократичної культури у  школі (профілактика булінгу, мобінгу тощо) та важливих життєвих навичок (спілкування, прийняття рішень, управління емоціями, вирішення конфліктів, протидія соціальному злу) і відповідних компетентностей.   

          В змісті позакласної роботи проведено багато цікавих заходів  як традиційного характеру, так і  в практику ввійшли нестандартні форми роботи.  На виконання Указу Президента України, що стосується підвищення рівня оволодівання школярами, молоддю  та  всім населенням англійською мовою на базі школи влітку працював англомовний табір ( 3 групи по 10  учнів різних вікових категорій).

              Відпрацьовано систему учнівського самоврядування , цікаво і змістовно по- новому було проведено вибори голови учнівської рада «Лідер».Однак головним модератором в цьому напрямку все ще залишається педагог-організатор. В 2017-2018 навчальному році  так і не була  створена  школа лідерів учнівського самоврядування, про яку йшлося на педагогічній раді   в  серпні 2017 року. А це надзвичайно актуальна у нашому часі  форма активізації  самоврядності у дитячому середовищі та підготовці  до самостійного життя та подолання негативних явищ в сучасному дитячому середовищі, зокрема булінгу.

 З метою подальшого вдосконалення роботи з педагогічними кадрами, підвищення фахового рівня вчителів школи, їх готовності до інноваційної діяльності, з метою створення необхідних умов для всебічного розвитку учнів, збереження та зміцнення їх здоров’я та соціальної адаптації, формування в них цілісної системи соціальних, загальних та предметних компетентностей на основі діяльнісного підходу при організації навчальної діяльності учнів  у школі була організована система методичної роботи. У 2017-2018 навчальному році методична робота в школі здійснювалася відповідно до законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Національної доктрини розвитку освіти України, Концепції загальної середньої освіти, з урахуванням Державних стандартів освіти та інших нормативних документів, передбачених чинним законодавством; базувалася на досягненнях психолого-педагогічної науки і планувалася як система діагностичної, організаційної, аналітичної, інформаційної діяльності з підвищенням методичного, загальнокультурного рівня педагогічних працівників, удосконалення їх професійної компетенції та підвищення ефективності навчально-виховного процесу.Значна увага була приділена опрацюванню нових документів  в галузі освіти,зокрема Закону України «Про освіту», Концепції НУШ  тощо.

У 2017- 2018 навчальному році педагогічний  колектив школи   працював над завершенням  реалізації  ІУ етапу Єдиної науково-методичної теми, затвердженої наказом по школі № 55/02-03н від 16.09.2014 р.  «Про організацію методичної роботи в школі з педагогічними кадрами в 2014-2015 н.р.» та реалізацією Комплексної програми розвитку школи – «Школи розвитку та самовизначення особистості», зокрема реалізації її цільових програм «Вчись вчитися», «Будьмо здорові» та «Знайди себе»,

-Реалізація в навчально-виховному процесі діяльнісного та компетентнісного підходів для  впровадження Державних стандартів загальної середньої освіти;

  -Формування духовно-моральної компетентної особистості школяра    на основі ціннісних орієнтирів через самопізнання, самовиховання, саморозвиток і самовизначення

Пріоритетними напрямками  методичної роботи   було  визначено:

-забезпечення ефективного впровадження Державних стандартів початкової та базової освіти;

-забезпечення переходу на новий зміст навчання учнів основної школи, створення належних умов для адаптації до навчання в основній школі  учнів 1-х та  5-х класів;

-продовження інформатизації освітнього процесу, використання інформаційно-комунікаційних технологій у процесі вивчення всіх предметів навчального плану та в управлінській діяльності;

-продовження роботи щодо підвищення якості впровадження у навчально-виховний процес інноваційних технологій та освітніх електронних ресурсів, узагальнення  та популяризацію власного педагогічного досвіду через різні засоби;

-спрямування виховного процесу на найвищі морально-духовні та потенційні можливості виховання, створення умов для досягнення життєвого успіху особистості, розвитку її індивідуальних здібностей;

-забезпечення подальшого розвитку учнівського самоврядування, широкого        залучення його до вирішення питань організації навчального процесу, розвитку громадянської активності, організації здорового способу життя учнівської молоді;активізація індивідуальної роботи з обдарованими та здібними дітьми, систематичної та послідовної роботи щодо підготовки учнів до олімпіад, конкурсів, турнірів різного рівня;

-спрямування діяльності психологічної служби на підготовку дитини до самостійного життя, підтримку дітей вразливих категорій, посилення ролі превентивної та корекційної роботи як з учнями, так і з членами їх родин;--організація наставництва, консультацій для молодих учителів

У школі працювали такі методичні об’єднання:

-вчителів початкових класів та ГПД (керівник  Іванишин В.В.)

- вчителів української мови та літератури, зарубіжної літератури (керівник Павлушинська Л.І.);

- вчителів англійської мови (керівник Лобода І.М.)

- вчителів математики, інформатики та фізики (керівник Кочкодан Г.М.)

-вчителів природничих наук (керівник Кльоцко Н.М..);

-вчителів фізичної культури та «Захисту Вітчизни» (керівник Кривко Н.Б.);

- класних керівників (керівник Малеш Т.В.);

- психолого-педагогічний семінар (керівник практичний психолог Стефуняк Н.М.);

 Для забезпечення процесу формування професійної компетентності педагога в умовах освітніх змін, науково- методичного супроводу впровадження інтерактивних та інформаційно-комунікативних технологій в освітній простір  в школі  працювала творча група вчителів з проблеми: «Використання ІКТ для оптимізації навчально-виховного процесу та формування інформаційних компетентностей школярів» (керівник  Дерев’янкоЛ.В.). Підготовлено до друку два випуски методичного посібника «Зробимо  урок  цікавим», однак видання такого серйозного збірника потребує значних затрат часу для редагування , корекції та комп»ютерної верстки, не кажучи про друк і тиражування.

    Вчителі малочисельних категорій були залучені до районних методичних об'єднань та  постійно-діючих семінарів, творчих груп . 

   Протягом року вчителі школи підвищували свій професійний рівень шляхом самоосвіти, участі у роботі шкільних та районних семінарів, навчання на курсах підвищення кваліфікації при Івано-Франківському ОІППО.

     Шкільні методичні об’єднання ознайомлювали  своїх членів з новітніми технологіями в освіті, передовим педагогічним досвідом, сприяли впровадженню інновацій у освітній процес. Так було проведено дві методичні декади: «Використання інноваційних методів навчання для формування компетентностей школяра» (листопад 2017) та «Презентація новизни в роботі вчителів школи за оновленими програмами» (лютий 2018 р.), методичний квест «Особливості уроку в парадигмі сучасного освітнього простору», в рамках яких відбувалися методичні презентаційні  уроки та позакласні заходи. Молоді вчителі мали змогу продемонструвати свої вміння працювати з учнями, проводячи відкриті уроки у квітні.

        В грудні 2017 року  школа презентувала напрацювання педагогів у питанні «Реалізація в навчально-виховному процесі наскрізних змістових ліній оновлених програм» в рамках засідання постійно діючого семінару заступників директорів шкіл з навчально- виховної та виховної роботи», Надбаннями в роботі поділилися вчителі : математики Дерев»янко Л.В., англійської мови Лапко Р.М., правознавства Левицька О.І., історії Чуприна  Л.П., початкових класів Мариневич Н.О.  Соціальний педагог  Журавська Л.М. представила надзвичайно змістовний та глибоко виховний виступ екологічної агітбригади «СТОП», заступник директора з виховної роботи  Малеш Т.В.  спільно з заступником директора  з НВР Левицькою О.І. презентували цікаву дискусійну форму роботи для старшокласників «Правовий турнір»..

    17 квітня 2018року на базі школи  пройшла педагогічна практика керівників шкіл області, слухачів курсів  підвищення кваліфікації  при  обласному ІППО  за темою «Основні підходи до реалізації Концепції «Нова українська школа». Презентування напрацювань дирекції і педагогічного колективу  школи в готовності до роботи в умовах НУШ  стало основним змістом педагогічної практики.    Показові  уроки з української мови (4кл), зарубіжної літератури (9кл), англійської мови (10 кл), які провели  вчителі Карабінович Н.М., Малеш Т.В., Лобода І.М., виступ директора школи  “Робота школи над впровадженням положень Концепції НУШ в змісті Комплексної програми розвитку школи,” виступи з досвіду  напрацювань з реалізації оновлених  програм,  зокрема в частині “Наскрізних змістових ліній  на уроках математики  та  англійської мови» ,  якими з присутніми  поділились  вчитель Дерев’янко Л.В. та Лапко Р. М., методично-педагогічний тренінг “Реформа  починаєтся знизу: позиція і кут зору ” (заступник  директора з НВР Левицька  О. І.), дали можливість  слухачам курсів ознайомитись з вектором роботи школи  в даному питанні та запозичити в практику своєї роботи елементи досвіду та цікаві ідеї.

Семінари , педпрактика , інші форми методичної роботи не лише презентують новизну , цікаві ідеї , але й сприяють поглибленій самоосвіті вчителів , які їх готують.

     В 2017-2018 н.р.  школа була опорною з таких методичних напрямків:

- програмно-цільове  управління закладом освіти;

- реалізаціїя проектного підходу при викладанні англійської мови;

- організаціїя роботи органів учнівського самоврядування;

- реалізаціїя краєзнавчого підходу при викладанні історії;

- удосконалення навчально-виховного процесу з географії .

     Методичну роботу в школі координує навчально-методична рада, що забезпечує оптимальний зміст, доцільні форми й методи роботи, які в свою чергу сприяють розвитку творчої активності та майстерності вчителів, впровадженню інноваційних технологій в практику їх педагогічної діяльності. Моніторинг використання вчителями інноваційних технологій чи їх елементів засвідчив, що в повній мірі інноваційну технологію не використовує жоден вчитель, а в залежності від доцільності використовуються окремі елементи.  Більшість учителів оволоділи навиками роботи з комп’ютерною технікою, вміють створювати власні мультимедійні презентації до уроків та позакласних заходів. Добре в цьому напрямку працюють вчителі Дерев»янко Л.В.,Павлушинська Л.І., Лапко Р.М.,  Карабінович Н.М., Сливчук С.І., Багрій Т.В. , Битківська У.М., Янків І.І., Левицька О.В., Малеш Т.В., Косович М.В. Лучинська М.В. Цахнів Л.М. Мариневич Н.О. , Козар М.Ю., Барабаш М.Б., Малдрик Н.Я., Кльоцко Н.М.Кіпещук Л.Р.,  практичний психолог Стефуняк Н.М.,соціальний педагог Журавська Л.М. та ін.. Підвищився рівень застосування ІКТ завдяки наявності комп»ютерної техніки та мультимедійних комплексів. Широко застосовувалися можливості проведення тестування навчальних досягнень школярів, онлайн- контрольних робіт тощо. Однак використання мультимедійних комплексів у повсякденному навчально- виховному процесі має бути щільнішим, адже тільки частина вчителів послуговується   ІКТ не лише на відкритих уроках.

   Разом з тим у методичній роботі школи є ще окремі недоліки та упущення. Так   є зауваження до складання календарно- тематичних планів , які часом є абсолютною копією готових інтернетівських ресурсів без врахування результатів рівня навченості  своїх класів , недостатньою є участь учителів у розробленні власних методичних і дидактичних матеріалів та публікацій  з власного досвіду, роботи у педагогічній пресі, організації системної роботи  в навчальних кабінетах із обдарованими дітьми та тими, що потребують корекції навчальних навиків.

     Значну увагу приділяла дирекція школи в 2017-2018 навчальному році посиленню дієвості шкільної психологічної служби. Практичний психолог   Стефуняк Н.М. спланувала і здійснювала психологічний супровід   адаптації школярів при переході з дошкільного віку у шкільний та з початкової школи до основної. Були проведені моніторингові дослідження , узагальнені наказами по школі .  За їх результатами  проведені  психологічні консиліуми з учителями відповідних класів щодо індивідуальних   підходів до школярів з різними психолого-педагогічними характеристиками .

     Серйозна увага приділялася і вивченню професійних зацікавлень старшокласників та рекомендацій щодо подальшого навчання, ознайомлення з навчальними закладами, в яких можна продовжити здобуття освіти( «Ярмарки професій тощо); частими були екскурсії на виробництво та установи  в тісній співпраці  з Центром  зайнятості. Робота була спрямована на реалізацію цільової профорієнтаційної програми «Знайди себе» Здійснювався моніторинг та корекція міжособистісних взаємин у класних колективах, організація самопізнання характеру та проблем підліткового віку тощо.  Майже систематично  проводилися щомісячні класні години психолога, часто з використанням мультимедійних презентацій тощо.       Психологу Стефуняк Н.М. та соціальному педагогу Журавській Л.М. добре вдається моніторингова та діагностична робота , та все ж недостатньою залишається індивідуальна профілактична та корекційна робота з окремими категоріями школярів , зокрема з   важковиховуваними дітьми та замкнутими дітьми, коли не завжди вчасно виявляється проблема, що «дрімає» в дитині.

     У 2018-2019н.р. більшої уваги потребує корекційна робота з школярами, схильними до девіантної поведінки та дітьми недостатньо соціалізованими, схильними до замкнутості..  В 2018-2019 н.р.всю роботу слід звести до системи, що забезпечить реалізацію шкільного програмного бренду « Пізнай себе- знайди себе», тобто забезпечення соціалізації особистості школярів. Важливої уваги потребуватимуть  учні- шестилітки  та  здійснення психологічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами, яких ми вперше будемо навчати в школі.

     На  належному рівні здійснювалася робота з батьками.  Своєчасно проводилися загальношкільні (25.10. 2017 р. та 03.05. 2018 р.)  та класні батьківські збори, на яких порушувалися актуальні проблеми освітнього процесу, до проведення залучалася шкільна психологічна служба, лікар. Сім’я і батьківська громадськість школи, педагогічний колектив  взаємодіяли  в удосконаленні організації навчання і виховання дітей, забезпеченні умов для їхнього розвитку, трудової та соціальної реальності.   В травня 2018 року директором школи Битківською У.М. було зроблено звіт про роботу школи перед громадськістю, аналіз участі учнів у Всеукраїнських олімпіадах з базових дисциплін, презентовано роботу школи з обдарованими дітьми  та її результативність, ознайомлено з найяскравішими подіями шкільного життя, націлено на профілактику дитячого травматизму  та бездоглядності під час літніх канікул.  Батьки мали можливість прослухати змістовні педагогічні та медичні лекції,зокрема педагогічна лекція з презентацією «Булінг – болюча проблема дитячих колективів» ( практ. Психолог Стефуняк Н.М., соц. Педагог Журавська Л.М.) , «Що треба знати про туберкульоз»( зав відділенням організації  епіддосліджень Богородчанської філії обл. лабораторного центру  Глушко Н.В.) , інформації про результати щорічного медичного огляду школярів, тощо. Збори  проходять за численної участі батьків .

      У січні 2017 р.  вперше спрактиковано індивідуальну форму проведення батьківських  інформувань , і  ця практика продовжилась у 2017-2018 н.р. Переважна більшість учителів та батьків позитивно відгукується про таку форму роботи. Слід продовжити цю практику і далі, тим більше, що саме таку форму спілкування з батьками передбачає НУШ.

Немало зроблено дирекцією школи протягом минулого навчального року  і літнього періоду в питанні  забезпечення  належних санітарно- гігієнічних умов  для учасників освітнього процесу. Це, зокрема, заміна вікон і зовнішніх дверей на пластикові склопакети в   обідньому залі шкільної  їдальні ( вартість 200тис. грн.. з обласного бюджету) , ремонт  частини  водопровідної системи в центральному вестибюлі школи (  вартість  матеріалів  2500 грн. , роботи виконані власними силами ), заміна окремих ділянок кабелів електропостачання на І поверсі (для відновлення електропорстачання в блоках C і F ( роботи виконані Богородчанським РЕМ, залучено батьківських коштів 2 500 грн.) облаштування водовідведення у зв»язку з шатровим перекриттям покрівлі окремих блоків (вартість робіт – 65 тис. грн.. за рахунок районного  бюджету, виконавець робіт – фірма «Сендем») ,  капітальний ремонт сходових маршів у блоці F – облицювання керамічно плиткою , вартість матеріалів -  2 200 грн., роботи виконані  працівниками школи) , вирівнювання  і бетонування частини  внутрішнього дворику  (800 грн. за кошти батьків), заміна близько 50 кв. м дерев»яних вікон на металопластикові пакети ( виконавець робіт  фірма Ярекс-буд», вартість робіт 100 тис. грн.. з обласного бюджету), облаштування мережі для перенесення ком»ютерного кабінету для початкових класів у блок F у зв»язку з необхідністю вивільнення приміщень для 1-х класів  ( вартість матеріалів 2 100 грн. тис. за батьківські кошти ) ,  ремонт і часткова заміна зливних бачків, кришок шлангів і водопровідних кранів у санвузлах школи (залучено батьківських коштів 2980 грн. роботи виконані техпрацівниками школи) , поточний косметичний ремонт класних приміщень для 1-4 класів, шкільних, парт, шкільних дощок (  вартість матеріалів 4 000грн.) ,  поточний ремонт шкільних коридорів , фарбування сходів, окремих дерев»яних поверхонь,  шпаклювання віконних відкосів, переключення інтернет- мережі від провайдера «Укртелеком»  на  «Paver-net» , що забезпечить безкоштовний доступ до мережі  протягом часу користування,  ( вартість підключення 2 500 грн. за батьківські кошти) і под.  Поступово здійснюється завіз обладнання для перших класів.

   Проте проблемою залишається ремонт  покрівлі над кухонним блоком, зокрема  над його складськими приміщеннями, ремонт каналізаційної системи в окремих санвузлах , заміна унітазів, капітальний ремонт частини водопровідної системи школи, капітальний ремонт  фасаду ( школі вже 25 років з часу введення її в експлуатацію).

   Простежується ще ряд недоліків і в забезпеченні належної якості освітнього процесу. Серед них – недостатня  навчально-матеріальна база (нестача окремих підручників, художньої літератури, програмових аудіо-візуальних засобів навчання, лабораторно-експериментального та демонстраційного матеріалу з  природничих  дисциплін).  Проте слід відзначити серйозне поновлення навчально- матеріальної бази з фізичної культури:

 - за кошти селищної ради придбано нові сучасні баскетбольні щити,   внаслідок  отриманої премії за результатами перемоги  п»ятикласників  у фіналі змагань з футболу ( «Ураган»)  в 2017 році  закуплено спортінвентарю на суму 40 тис. грн.

 - районна рада з власних преміальних коштів  знову  виділила для школи  ще 40 тис.

       В цілому , школа домагається добрих  і в багатьох напрямках дільності високих показників, але  час вимагає перегляду підходів до організації освітньої діяльності, що законодавчо закріплено в нових документах з питань реформування освіти. Потребує переосмислення і перебудови методика і технології здійснення навчання і виховання в початковій ланці , зокрема в 1-х класах.  В 2018- 2019 н.р.  за бажанням батьків школа організовує навчання в І-А класі за альтернативним науково- педагогічним проектом «Інтелект України»,  в 1-Б,В – за програмою О.Савченко у відповідності до обраних вчителями підручників. Вперше  навчання в 10-му класі буде здійснюватися за профільним ( філологічним ) напрямком.

  Слід вдосконалювати  досвід використання  інноваційних технологій  у освітньому процесі з окремих дисциплін , особливо в частині дотримання санітарно- гігієнічних вимог  при застосуванні ІКТ.  Вимагає уваги робота над  психодіагностичним дослідженням інтелектуальних задатків школярів та індивідуалізацією і диференціацією педагогічного підходу до дітей в  справі досягнення базового рівня освіти.  Все ще недостатній рівень змісту і форм роботи з обдарованими дітьми. Часом ми  їх  бачимо пізно, коли в них сформувались стереотипи недбайливого ставлення до своїх можливостей.   Не вдалося забезпечити  ефективну навчальну діяльність кожного учня.

    Ці проблеми реалізовуватимуться через зміст методичної роботи та самоосвіти.            Причинами виявлених недоліків є те, що, з одного боку, не всім з нас вдалося викликати в дітей інтерес до свого предмета. З другого -  частина учнів слабо вмотивовані, так і не зуміли мобілізувати свою волю і завзяття для подолання прогалин у знаннях і засвоїти належно навчальну програму.      Робота з частиною батьків  не дала  істотних результатів , так як у багатьох з них склався прагматичний підхід до життя , в основі якого переважають матеріальні цінності. Значна  частина учнів не отримують належного сімейного виховання (обоє батьків або один з них перебувають за межами України або ж культурно-освітній рівень сімей не  відповідає вимогам виховання дитини – громадянина, патріота, а роботи над підвищенням педагогічної культури уникають, не завжди відвідують батьківські збори).

   Серйозної уваги потребує проблема несистематичності знань через пропуски уроків як з причин хвороби, так і безпідставні.

   Належна увага  має бути  приділена удосконаленню педагогічного всеобучу батьків і формуванню їх педагогічної культури , так як  покоління нинішніх наших батьків – це молоді або дуже молоді люди, які не мають достатнього науково обгрунтованого досвіду  виховання сучасних дітей  -  покоління Z.

    З метою реалізації  Закону «Про освіту», ін. законодавчих актів України в галузі освіти, Концепції Нової української школи , створення умов для забезпечення доступу громадян до якісної освіти, вдосконалення культурних і національних освітніх прав і запитів усіх громадян, утвердження високого статусу педагогічних працівників у суспільстві, роботу педагогічного колективу Богородчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2  у 2018-2019 навчальному році спрямувати на виконання державних законодавчих та нормативних документів, в т.ч. Державних стандартів початкової освіти та Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, оновлених програм для 1-х, 5-9-х, 10-11-х  класів; реалізаці Освітньої  програма  і навчальних програм з усіх предметів; виконання пріоритетних напрямків розвитку школи, визначених у Комплексній програмі розвитку Богородчанської «школи розвитку та самовизначення особистості»,  а саме:

педагогічної проблеми:

 - Оновлення змісту освітнього процесу на засадах   компетентнісного  підходу в  умовах реформування  освіти;

методичної проблеми:

-Формування інноваційної культури вчителя  для готовності до роботи в умовах  впровадження нових Державних стандартів загальної середньої освіти;   виховної проблеми:

 - Формування  цінностей особистості   шляхом наскрізного виховання , що ґрунтується на педагогіці партнерства ;

психолого-педагогічних завдань :

-забезпечення системного психолого - педагогічного   супроводу всіх учасників навчально-виховного процесу;

психологічна корекція педагогічної діяльності та професійної мотивації  педагогічних працівників;- оптимізація практичної психолого-педагогічної допомоги батькам;     -- впровадження інклюзивної освіти

                                        Битківська У, М., директор школи

                                         Левицька О.І., заступник директора з НВР

                                         Малеш Т.В. , заступник директора з ВР

Актуально

_viber_2024-03-19_19-46-35-633.jpg

 0

12

Cards OO 1

 

11121

 ОІППО 

 

 bienestar emocional facebook

safe imцage

 safe iрmage

зображення viber 2023-03-10 14-46-11-819

 89924896 1114675762210805 8971566689929920512 o

safe iсmage

 

11

 

safe image

1111